sunnuntai 2. joulukuuta 2007

Käynyttä marjamehua ja hometta - c'est gourmet!

Täällä joulua edeltävät koulupäivät vähenee ja samanaikaisesti elämä täällä alkaa jymähtää' yhä enemmän arkirutiiniurille. Eikä vieraan maan arkikaan tunnu enää niin mainitsemisen arvoiselta, vaikka se edelleen ihan yhtä erilaista ja aika ajoin käsittämätöntä onkin. Viime perjantai-iltana koettiin kuitenkin taas vähän jotain uutta, kun osallistuttiin Lyonilaiseen viini- ja juustoiltaan. Tapahtuman järjestäjänä toimi Lyon International -yhdistys ja paikalla oli ranskalaisten järjestäjäperheiden lisäksi ihmisiä 36:sta eri maasta. Yhteensä 170 ihmistä.

Viiniä ja juustoa oli riittävästi, ja ne oli ilmeisesti saatu lahjoituksina paikallisilta tuottajilta. Beaujolais on kyllä melkoisen litkua, mutta jälleen kerran ilmaiseksi viiniksi se maistui ihan hyvin ;) Juustot sen sijaan olivat mitä mainioimpia! Ja sitä kyllä riitti! En tiedä kuinka monta sataa kiloa, mutta on tässä vielä vähän harjaantumista, että oppisi samaan tahtiin kun nämä täkäläiset... Suomessa juustoillassa harvemmin noin puolikas siitä normikokoisesta aurapalasta ja laitetaan sellaisenaan suuhun :)

Homeiset juustot tuppaa kyllä iteltä jäämään vielä usein lautaselle. Varsinkin ne "lanttulaatikon" hajuiset tai sen makuiset, että niiden tuottamiseen ei kyllä eläinten _maitoa_ ole käytetty.... Onneksi täkäläinen juustokulttuuri on rikas myös muissa juustoissa, niin voi uskaliaasti osallistua juustoiluihin. Suomessa taas kun on melkein tottunut siihen, että noiden lisäksi ei löydy kun sitten sitä normi edamia (jota täältä ei sitten löydy mistään, vaikka haluaisi.) Ainakaan normikaupoista. Vaikka ei täältäkään kannata supermarketista juustoa kuulemma ostaa, juustoloissa voi maistella ja kysellä. Ja laatukin kyllä erottuu.

Syöminkien lisäksi iltaan kuului tutustumista ja vähän liian lujaa soittava fiftarirokkibändi. Ja niin monta kuin oli kansallisuuksia, niin monta kommenttia Suomestakin kuuli. Ääripäinä jenkkityttöjen reaktio "that SO COOL!!!! I just looooove Finland!!!! But the Finland and Island, it's two countries or ....?" ja ranskalaisen sotilaan "Je deteste Finlande." (Inhoan Suomea.) Ja näiden kommenttien tilalle olisi voinut vaihtaa minkä tahansa maan :D Myöskin se kuultiin, että Japanissa ihaillaan suomeen ekologista toimintaa ja kierrätystä ja sitä kuinka paljon vihreitä asioita ajatellaan. Olisiko tässä Suomen seuraava valttikortti maailmalle... :) ?

Eniten aikaa päädyttiin viettämään yhden puolalaisen ja yhden saksalaisen alttoviulistitytön kanssa. Aitous ja vaatimattomuus rokkaa!