tiistai 27. marraskuuta 2007

Ranskalaista meininkiä

Tänään tuli hiukan huvittunut olo, kun lähdin ostamaan patonkia leipomosta. Kävelin ensin hiukan ylämäkeen, koska ylämäkileipomon edestä on kivemmat maisemat :) ja Emmi muisteli, että se ois kasiin asti auki. Muistikuva osoittautu oikeeks, sillä oveen oli merkattu sulkemisajaksi 20h00. Paikka oli kuitenkin jo pimeenä ja kiinni vaikka kello oli 19.45, ilmeisesti oli työntekijät ottanu vähän varaslähtöä.

Päätin sitten kiiruhtaa toiselle lähileipomolle alamäkeen, mutta sen sulkemisajaksi paljastui ovikyltin perusteella 19h00. Ihmettelin kuitenkin kun sisällä oli valot, leivät vielä hyllyissä ja heti aukioloaikojen vieressä pieni "ouvert"-kyltti. Päätin kokeilla ovea, ja aukihan se oli. Takahuoneesta ilmestyi ystävällinen täti myymään leipää vailla mitään merkkiä siitä, että paikan piti olla kiinni jo tunti sitten. Ei se näemmä oo niin tarkkaa.


Pitää mainita vielä tähän loppuun, että tänään oli koulussa poikkeuksellisen hyvä harjoituskerta. C++ kurssin pelätty Maranzana-opettaja päätti pitää laskarit kokonaan ilman tehtäväpapereita, (papereista lukeminen on yleensä vaihtarien paras oljenkorsi tajuta missä mennään) mutta silti kärryillä pysyi hiukan normaalia paremmin. Tehtävää oli kerrankin sopivasti kahden tunnin aikaan nähden, sillä koko rupeama tehtiin alkulukualgoritmeja.

Poikkeuksellisen hyvän harjoituksesta teki Maranzanan tyyli opettaa oikeasti jotain asiaan liittyvää pelkkien ratkaisujen sijaan. Esiin nostettiin muun muassa erilaisia kohtia, joissa koodin suoritusta voi pienin muutoksin huomattavasti nopeuttaa. Ja ehkä olennaisimpana pointtina jäi mieleen 80%/20% -sääntö, jota soveltamalla voi miettiä, kuinka pitkälle ohjelmakoodia kannattaa optimoida. Sääntö siis tarkoittaa tässä yhteydessä, että tekemällä suunnilleen 20% mahdollisista optimoinneista saavutetaan jo 80% mahdollisesta hyödystä.

Sama sääntö näemmä toimii myös koulun harkkoihin. 20% harkoista opettaa 80% asioista, ja päin vastoin. Täällä ei tartte ees etukäteen miettiä, mitkä on niitä hyödyllisiä, kun kaikki on kuitenkin pakollisia. Eipä niitä tosin enää tälle vuodelle paljon ole, sillä koulupäiviä on ennen joulua jäljellä vain 4! Joulukuun 12. on buukattu lento Suomeen Milanosta. Sinne mennään yöbussilla vähän etukäteen, ni ehditään sekin kaupunki katsastaa. :)

Ei kommentteja: